ILLESZTÉKEK

Egyéni illesztékek hallókészülékekhez

A hallókészülékekhez a gyári illesztékeken kívül készülhetnek egyéni illesztékek is, amelyek lehetnek kemény, félkemény vagy szilikon anyagból.

 

Fülvédelem egyéni illesztékekkel, zajvédőkkel

Ma Magyarországon iparági becslések és statisztikák szerint kb. 300.000 ember dolgozik olyan zajos környezetben, aminek következtében zajkárosodást fog szenvedni és további 900.000-1.000.000 ember pedig hasonló okból zajkárosodást szenvedhet.

Nem csak a fülünkbe érkező légrezgés segítségével hallunk, hanem a testünk rezgése is hangélményt ad. Hiába fogjuk be fülünket, ha egy rezgő hangvillát a koponyánkhoz érintünk, akkor is halljuk azt, pedig nem a levegő rezgését érzékeljük. Ezt a hallásunk speciális rendszere teszi lehetővé.

A fülünk védelmében a legjobb megoldás, ha eltávolodunk a zajtól, vagy elszigeteljük magunkat a zajtól, pl. egy munkagépen dolgozó személy felhúzza az ablakot. Ez nem mindig lehetséges, ekkor szükségesek a különböző zajvédő eszközök. Ezek nem szüntetik meg a zajt teljes mértékben, hanem általában csökkentik arra a szintre, amely már nem károsítja a hallásunkat. A legtöbb esetben nem is jó megoldás a teljes zajkioltás, hiszen tudnunk, hallanunk kell környezetünk hangjait. A korábbi példa alapján a kezelőnek hallania kell munkagép hangját, viszont meghatározott maximális, vagyis nem a teljes hangerőn.

Ma csak Magyarországon 1 milliót főt meghaladja azok száma, akinek halláskárosodása van. Ezen személyek jelentős része időskori hallásvesztésben szenved, de a fiatalkori halláscsökkenés aránya a zajterhelés a koncertek, a fesztiválok, az MP3 lejátszók miatt nagymértékben nő.

 

Mi erre a megoldás?

Ha a hangos hangok nem kerülhetők el, akkor védeni kell a fülünket. A cél az, hogy a hangok védelme úgy valósuljon meg, hogy a ne veszítsünk azokból lehetőleg semmit, csak halkabbak legyenek.

A zajvédők több típusa is elérhető, attól függően, hogy milyen tevékenységhez szeretnénk használni. Léteznek zenehallgatáshoz, motorozáshoz, utazáshoz, úszáshoz, zajos munkafolyamatokhoz, alváshoz alkalmas zajvédelmi eszközök.PartnereinkFoglaljon hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!

Időpontfoglalás