Mi az a magas frekvenciájú halláscsökkenés?


Sokszor visszakérdezel, mert nem hallod jól, amit mondanak neked? A háttérben magas frekvenciájú hallásvesztés is állhat.

Természetesen sok oka lehet annak, ha nem értjük beszélgetőpartnerünket kristálytisztán, egy zsúfolt helyen a háttérzaj is lehet ezért felelős. A magas frekvenciájú hallásromlás esetén nem halljuk, illetve értjük jól a 2000 és 8000 hertz közötti hangokat. A női hang például általában éppen ebbe a tartományba esik, ezért jellemzően a nők beszéde az, ami kevésbé lesz érthető a magas frekvenciájú hallásromlásban szenvedő számára. A probléma hátterében a belső fülben található hallószőrök károsodása áll. Ezek a szőrsejtek alakítják át a hangrezgéseket idegi jelekké, melyek által az agyunk beazonosítja a hangot.

A magas frekvenciás hallásromlás nem visszafordítható folyamat, a hallószőrök károsodása ebben az esetben végleges – ám sok esetben megelőzhető.

Mi okozhat magas frekvenciájú hallásromlást?

  • Zajártalom: egyszeri nagy erejű zajhatás, vagy hosszú időn át tartó 85 dB feletti zajszint.
  • Korral járó hallásromlás.
  • Meniére-kór: rohamokban jelentkező, szédüléssel, fülzúgással, hallásromlással járó betegség.
  • Krónikus fülfertőzés.
  • Öröklött hajlam.
  • Ototoxikus gyógyszerek: aszpirin, ibuprofen, kemoterápiás gyógyszerek, aminoglikozid antibiotikum.

Megelőzésként védjük a fülünket jó minőségű füldugókkal minden erős és tartós zajhatástól. Ha már kialakult, akkor hallókészülék segítségével korrigálható a hallás, és megelőzhető a további károsodás.

(Forrás: mindenamihallas.hu)


PartnereinkFoglaljon hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!

Időpontfoglalás