Hogyan értessük meg magunkat, amikor maszk van rajtunk?


Dr. Abi Roper, logopédia szakértő, mondja el a legjobb lehetőségeket, hogy hogyan lehet kommunikálni, ha az arcunk el van takarva.

A maszkviselés a minden napjaink része lett

Bár a maszkok segítenek a koronavírus terjedésének megakadályozásában, ugyanakkor nagymértékben megakadályozzák a kommunikációt.

Az, hogy nem látjuk a másik arckifejezéseit vagy, hogy nem tudunk a szájáról olvasni - ezek mind olyan dolgok, amik megnehezítik a mindennapi interakciókat.

Az alábbiakban Dr. Abi Roper logopédus tippjeit olvashatja, amikkel könnyebben megértethetjük magunkat, amikor maszkot hordunk.

Nézzen arra az emberre, akihez beszél

Az, ha látjuk azt, aki beszél hozzánk, megkönnyítheti a kommunikációt.

Legyen türelmes

A maszkok egy plusz akadályt jelentenek a beszélgetés közben, így lehetséges, hogy több idő kell a másik félnek ahhoz, hogy megértse, amit mondani akarunk.

Tisztán és érthetően beszéljen

Próbáljunk meg nem hangosabban beszélni vagy ordibálni. Ez valójában olyan módon torzíthatja a beszédet, hogy még inkább érthetetlen lesz.

Használjon testbeszédet

Sok érzelmet fejezhetünk ki úgy is, hogy maszk van rajtunk. Mosolyoghatunk a szemünkkel, ráncolhatjuk a homlokunkat. Törekedjünk arra, hogy segítsük a másik felet ilyen gesztusokkal is.

Mutogatással is segíthetünk

Különösen hasznos lehet boltokban, üzletekben. Ha van egy tárgy, amire hivatkoznánk, akkor a leghasznosabb, ha megpróbáljuk elmutogatni, hogy használjuk. Ha az egy banán, hámozzuk meg, ha az egy telefon vegyük fel.

Rajzoljunk vagy írjunk

Ha fokozottan nehezített a beszéd vagy a beszédértés, akkor ez nagyon hasznos tud lenni.

Hangfelismerés

A legtöbb telefonon ingyenesen elérhetőek olyan alkalmazások, melyek leírják, amit mondunk, így ez sokat tud segíteni, ha a másik személy nem ért meg minket.

Mindig találunk utat arra, hogy célba juttassuk az üzenetünket, de az arcunk eltakarása annyira lassíthatja ezt a folyamatot, amihez nem vagyunk hozzá szokva.

A legnehezebb helyzetek azok, amikor olyan emberekkel kell beszélni, akikkel nem ismerjük egymást, vagy amikor váratlan szituációkban találjuk magunkat. Ilyenkor még nehezebb megértetni magunkat a maszkon keresztül.

Dr. Abi Roper véleménye a helyzet kezeléséről: „Azt javaslom, hogy tanuljunk olyan emberektől, akiknek eddig se adatott meg a lehetőség, hogy csak és kizárólag a szavakra támaszkodhassanak, mivel ők már gyakorlottabbak a kommunikáció más eszközeinek használatában.”


PartnereinkFoglaljon hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!

Időpontfoglalás