Hallásvizsgálat és hallásvizsgálat között van különbség!


Hallásvizsgálat és hallásvizsgálat között van különbség!

Mit értünk teljeskörű hallásvizsgálat alatt?

A hozzánk betévedő klienseink egy része meg szokott lepődni, ha nem az történik hallásvizsgálat címszó alatt, amit ő elképzelt vagy megszokott. Ezért úgy gondoltuk, ideje rendet tenni a fejekben akörül, mi is történik a rendelőnkben, ha bejelentkeznek hozzánk. Hallásvizsgálat és hallásvizsgálat között ugyanis van különbség!

Szűrővizsgálat és teljeskörű hallásvizsgálat

A legfontosabb és leglényegesebb különbség az, hogy milyen célból történik a vizsgálat.

Hallásszűrés során azt nézzük meg, hogy van-e eltérés a hozzánk érkező kliens hallásában egy jól halló egyénhez képest. És ha igen, az mekkora mértékű, milyen sűrűn kell figyelemmel követni, szükség van-e esetleg már most hallókészülék ellátásra, vagy halláscsökkenésének mértéke ezt még nem indokolja.

Hallásszűrésre többféle okból kerülhet sor:

 • általános egészségügyi szűrés miatt;
 • mert valaki gyanakszik arra, hogy gond van a hallásával;
 • egyértelmű, tapasztalható jelei vannak a halláscsökkenésnek, amit ki akarnak zárni/meg akarnak erősíteni,
 • egy közeli családtag hozza el szerettét hallásszűrésre.

Ez egy nagyon gyors, fájdalommentes és ingyenes hallásvizsgálat, amit a jól ismert csendeskabinban végzünk el. Változó frekvenciájú és hangerejű hangsorozatot juttatunk a vizsgált személy egyik, majd másik fülébe egy fejhallgatón keresztül, neki pedig jeleznie kell, ha hallotta a hangot. A vizsgálat végén pedig további javaslatokat teszünk a jövőre nézve az eredmények függvényében:

 • a hallása tökéletes, néhány évente érdemes újra ismételni a hallásszűrést;
 • már tapasztalható némi halláscsökkenés, de még nincs szükség hallókészülék ellátásra. Félévente-évente érdemes újra részt venni hallásszűrésen, hogy időben megkezdődhessen a hallásgondozás,
 • azonnal szükség van hallókészülék ellátásra.

Ha már szükség van hallókészülékre…

Ha bebizonyosodik, hogy hallókészülékre van szükség, akkor a próbahordás előtt egy sokkal átfogóbb hallásvizsgálatra kerül sor.  A hallókészülék beállításait ugyanis csak akkor tudjuk a lehető legjobban a kliens fülére szabni, ha alapos képet kapunk a kliens hallásáról.

Egy átfogó hallásvizsgálat része lehet a panaszoktól függően:

 • a fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat;
 • a tympanometria;
 • stepedius-reflex vizsgálat;
 • a tisztahang audiometria;
 • a kellemetlenségi küszöbvizsgálat tiszta hanggal,
 • és a beszédaudiometria.

Minden egyes hallásvizsgálatnak komoly szerepe van abban, hogy az Ön fülére a legmegfelelőbb hallókészülék kerülhessen! Mindezen vizsgálatok a hallópálya egészét képesek átlátni, és pontos képet adnak kollégáinknak az Ön hallásállapotáról.

Az orvosi vizsgálat során meggyőződünk arról, hogy az Ön füle ép, és hogy nem egy fülben fennálló rendellenesség, betegség vagy gyulladás okozza a halláscsökkenést, amit előbb orvosolni kell. A tympanometria és a stapedius-reflex vizsgálat a középfül állapotáról és működéséről ad tájékoztatást, míg a kellemetlenségi küszöbvizsgálat a már éppen hallott, és a már zavaróan hangos hangok közötti tartományt mutatja meg, ami szintén fontos, ha a hallókészülék beállításáról van szó.

A tisztahang audiometria során a hallásszűréskor is alkalmazott módszert használjuk, csupán sokkal átfogóbban: pontos képet kapunk arról, milyen típusú és mértékű halláscsökkenésről van szó.

Remek kiegészítő hallásvizsgálat a beszédaudiometria is, ahol különböző hangerősségű szavak visszamondásával adnak klienseink pontos képet arról, halláscsökkenésük milyen mértékben rontotta beszédértésüket.

Ne akarja „megúszni” a hallásvizsgálatot!

Ne sajnálja az időt hallásának ellenőrzésére, hiszen sokkal többet veszíthet a kezeletlen halláscsökkenése miatt! Komoly életminőségi romlást élhet meg, ha nem derül ki időben hallásproblémája, előzze meg ezt rendszeres hallásszűréssel!

Soha ne akarjon hallókészüléket vásárolni átfogó hallásvizsgálat nélkül, annak ugyanis kudarcélmény lehet a vége a rosszul beállított hallókészülék miatt!

Jöjjön el hozzánk hallásvizsgálatra!

Mi ingyen elvégezzük Önnek a hallásszűrést, és ha szükséges, teljeskörű hallásvizsgálatra is sort tudunk keríteni, ami után vásárlási kötelezettségektől mentesen elvihet próbálni egy Önnek is tetsző hallókészüléket!

(Forrás: audiopont.hu)


PartnereinkFoglaljon hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!

Időpontfoglalás